Úvod Hubnutí Jak přirozeně a bez skalpelu zpevnit kůži na břiše

Jak přirozeně a bez skalpelu zpevnit kůži na břiše

par
retendre-peau-ventre

Říkají vám královna sklapovaček, jíte vyváženou stravu a máte pocit, že dodržujete i dostatečný pitný režim. Vaše bříško však veškerou snahu bojkotuje, kůže na něm je povislá a ochablá. Jaké jsou příčiny povislé kůže? Existují způsoby, jak ji zpevnit?

 

Jak a proč dochází k ochabnutí kůže na břiše?

Povislá kůže v oblasti břicha je poměrně častým jevem zejména u žen. K povolení kůže nezřídka dochází hlavně ve spodní části břicha.  Tento jev se může projevovat několika způsoby: ochabnutím, pomačkaným vzhledem kůže, která je už od pohledu měkká.

Povolená kůže obecně může mít více příčin. Když se zaměříme konkrétně na oblast břicha, nejčastěji jsou na vině následující faktory:

1 – Hormonální změny, nerovnáha

Hormony mají značný vliv na kvalitu pokožky, její odolnost, pevnost a pružnost. Ženské pohlavní hormony (estrogen a progesteron) se navíc nepřetržitě starají o její hydrataci. S nástupem menopauzy se ale hladina těchto hormonů postupně snižuje, což vede k vysoušení a ochabování pokožky. K podobnému scénáři dochází po porodu, kdy produkce ženských hormonů prudce klesá.

2 – Věk

Jedna z hlavních příčin snižování kvality pokožky. Stárnutí organismu vede k řadě změn, které se na zvlášť citelně podepisují na kůži:

  • nedostatek kolagenových vláken

  • úbytek elatinových vláken

  • klesající množství kyseliny hyaluronové, kterou si tělo přirozeně vyrábí a jež se podílí na hydrataci pokožky.

  • úbytek tukové a svalové hmoty, o něž se kůže „opírá“

K tomu všemu je potřeba připočíst ještě sílu gravitace. Ta působí i na kůži, která má sklony ochabovat.

3 – Těhotenství

Těhotenství představuje jeden ze stěžejních důvodů, jež mají za následek ztrátu pevnosti břicha. V období radostného očekávání je na břicho vyvíjen neustálý tlak, který se stupňuje několik měsíců. Nikoho tak nepřekvapí, že po porodu je kůže na břiše najednou měkká, uvolněná a ochablá, může se na ní objevit i celulitida.

4 – Váhové výkyvy

Rychlý a výrazný úbytek hmotnosti může ovlivnit napětí kůže na břiše. Tuk „podpírá“ pokožku a funguje jako spojnice mezi svaly a škárou. Pokud se jeho objem v krátkém časovém úseku rychle sníží, s vysokou pravděpodobností břicho najednou změkne, ačkoliv jste doufali, že se naopak zpevní.

Ještě horší je v tomhle směru kolísání váhy, kdy kila střídavě nabíráte a shazujete. Známý jojo efekt představuje pro škáru skutečnou zátěž, protože se musí neustále stahovat a roztahovat, což může vést k vážnému poškození.

5 – Další příčiny povislé kůže na břiše

Do hry zde můžou vstupovat i další faktory:

  • nadměrné vystavování slunečnímu záření: UV záření škodlivě působí na buňky v těle, zejména fibroblasty, které se podílejí na pevnosti a odolnosti pokožky.

  • kouření a alkohol: alkohol dehydruje, zatímco tabák uvolňuje volné radikály, které stojí způsobují stárnutí pokožky. Jedná se o jedovaté látky, jež urychlují proces ochabování pokožky.

  • stres: dlouhodobý stres nebo opakovaná stresová zátěž má vliv na pevnost kůže. Ta ochabuje, když se do krve v důsledku stresu začne uvolňovat větší množství stresového hormonu kortizolu. Vyšší hodnoty tohoto hormonu zabraňují tvorbě kolagenu a elastinu.
  • nevhodná strava: pokud váš jídelníček neobsahuje dostatek antioxidantů, esenciálních mastných kyselin, vlákniny, vitaminů a minerálů, pokožka začně ztrácet svou pružnost a její stav se zhorší.
  • genetika : dědičné faktory mohou v ochabování kůže také hrát roli
  • špatný krevní oběh: dobrá mikrocirkulace je synonymem pro dobré okysličení tkání. V opačném případě má nedostatečné okysličení za následek ochabování kůže, protože kožní buňky mají nedostatek látek, bez nichž nemůžou správně fungovat (kyslík, voda, živiny).

Dá se kůže na břiše napnout i bez estetické chirurgie?

retendre-peau-ventre-chirurgie

Pod skalpel rozhodně nemusíte, zvlášť pokud kůže na břiše není skutečně hodně povolená. Chirurgie by měla představovat jen možnost poslední záchrany a rozhodně by měla být na doporučení lékaře. O řešení chirurgickou cestou se dá uvažovat, pokud:

  • se v oblasti břicha nachází rozsáhlá tuková tkáň, která tvrdošíjně odolává navzdory dlouhodobým a drastickým dietetickým opatřením dodržovaným několik měsíců.
  • se vám podaří skutečně výrazně zhubnout, takže se kůže nedokáže přizpůsobit. Přebytečná kůže visí dolů, protože pokožka není schopna se obnovit.
  • dojde k diastázi, tedy rozestupu přímých břišních svalů.

V těchto případech můžete zvážit abdominoplastickou operaci, kdy dojde k odebrání přebytečné kůže, a/nebo liposukci, při níž se odsaje břišní tuk.

V ostatních případech by se sport, vyvážená strava a cílená péče měly postarat o to, že se kůže na břiše postupně obnoví a alespoň částečně vypne.

Je třeba dodat, že dnešní medicína nabízí také neinvazivní řešení povislé kůže na břiše. V rámci odborných ošetření se ke stimulaci tvorby kolagenu a k dosažení opětovného napnutí kůže využívá frakční laser, radiofrekvenční léčba, injekce nebo ultrazvuk.

Jaké sporty pomůžou napnout ochablé bříško?

1 – Klidnější sporty

Silové cvičení není nic pro vás nebo máte krátce po porodu a vyhovují vám spíše klidnější pohybové aktivity? I pro vás se najde celá řada sportů, které vám napomohou znovu vypnout a tonizovat pokožku břicha. Cílem vašeho snažení je posílit břišní svalstvo včetně hlubokých svalů a zároveň v oblasti břicha povzbudit mikrocirkulaci. Mezi doporučené sporty patří:

  • plavání s ploutvemi: nejenže získáte tonizovanější bříško, ale zároveň se také rozloučíte s povadlým zadečkem a ochablými stehny. Plavání zapojuje břišní svaly a jemně vypíná pokožku na břiše.
  • nordic walking: tato aktivita zapojuje svalové řetězce celého těla. Navíc používání hůlek aktivuje i svaly horní poloviny těla, kam patří také bříško. Nordic walking je ještě účinnější, když se do něj pustíte ve skupině. Kilometry vám budou pod nohama jen ubíhat a ještě si u toho příjemně popovídáte.
  • jóga: některé pozice v józe (kobra,  loďka, kočka, tygr) jemně posilují břišní svaly a velmi účinně napínají kůži inkriminované oblasti. Ptáte se proč? Zapojují totiž všechny břišní svaly a nejen to. Zároveň vyžadují i hluboké dýchání, což pomáhá dostatečně okysličit tkáně.

2 – Tonizační sporty

Tyto aktivity se nedoporučují maminkám čerstvě po porodu. Pro všechny ostatní platí: jestli máte energie na rozdávání a chcete se dopracovat k břichu s pevností betonu, tyhle sporty budou to pravé ořechové!

  • pole dance: a proč ne? V této disciplíně se snoubí tanec a akrobatické figury, jejichž středobodem je vertikálně uchycená tyč. Představuje skvělý způsob, jak komplexně posílit celé tělo i hluboké svaly a napnout pokožku na břiše. Pole dance je smyslná a zábavná aktivita, takže vám pomůže ještě lépe přijmout sebe sama a popustit uzdu své ženskosti.
  • posilování: velká slova pro velké činy a výsledky! Pokud toužíte po bříšku nejen vypnutém, ale i s vyrýsovaným pekáčem buchet, zbývá vám jediné: vrhnout se na posilování. Cvičit můžete doma nebo v posilovně, sama nebo s trenérem… Možností je spousta, stačí si jen vybrat.
  • H.E.A.T: předsevzali jste si vidět výsledky svého snažení, pokud možno co nejdříve? Pak v sobě budete muset najít dostatek snahy a důslednosti.  H.E.A.T. je intenzivní cvičení, které funguje na principu přerušovaného tréninku, kdy za doprovodu energické hudby provádíte různorodé a fyzicky náročné cviky. Účastníci si nemohou tonizační efekt tohoto cvičení vynachválit.

Jak přirozenou cestou znovu vypnout kůži na břiše?

1 – Vhodná strava

Napnutost pokožky břicha souvisí také s vyváženou stravou bohatou na vitaminy a živiny, které prospívají pokožce. Pravidelně do svého jídelníčku proto zařazujte:

  • Vitaminy:
    • A : vnitřnosti, sýry, vejce
    • B3 : tučné ryby, arašídy, drůbež, telecí játra
    • B5 : vnitřnosti, sýry, houby, tučné ryby
    • C : citrusy, zelenou zeleninu, papriky, kiwi, černý rybíz
    • E : olej z pšeničkých klíčků, slunečnicový a hroznový olej,  ořechy, avokádo
  • Stopové prvky:
    • Selen: mořské plody, ořechy, celozrnné obiloviny, česnek
    • betakaroten: mrkev, meloun, batáty, špenát, dýně
    • křemík: celozrnné obiloviny, dehydrované potraviny
    • měď: kakao, mořské plody, játra, ořechy
    • mangan: ovesné vločky, bulgur, ananas, piniové oříšky
    • zinek: ústřice, sýry, kakao, žitné pečivo, maso
  • Isoflavonoidy: věnujte jim zvýšenou pozornost zejména pokud se vám blíží menopauza a s ní související prudký pokles hladiny estrogenu. S isoflavonoidy ale zacházejte opatrně, pokud máte v anamnéze rakovinu související s hormony (karcinom prsu, dělohy). Zcela nevhodné jsou pro kojící ženy. Isoflavonoidy najdete v sóje, lněném semínku a  některých citrusech.
  • Antioxidanty: volné radikály naší pokožce škodí, proto je důležité konzumovat potraviny bohaté na antioxidanty. Patří mezi ně některé druhy ovoce (granátové jablko, červené ovoce, sušené švestky), bobulovité ovoce (goji, acai, černý bez, brusinky), koření (kmín, šafrán, zázvor, kurkuma), aromatické bylinky (saturejka, oregáno, máta, tymián) a chia semínka.

Mimochodem:

  • Hlídejte si, abyste jedli nejen dobře, ale i v klidu. Pořádně žvýkejte a jezte pomalu, usnadníte tím trávení a tělo bude mít příležitost vstřebat všechny obsažené prospěšné látky.
  • Dávejte si pozor na sůl. Nadměrná spotřeba soli se může na organismu negativně podepsat, mezi dopady patří například zadržování vody nebo poruchy krevního oběhu. Právě ten se stará o zásobování pokožky kyslíkem a dalšími látkami. Pokud se k ní nedostanou, zůstane kůže mdlá a povislá.
  • Jezte pravidelně a jídlo nevynechávejte. Pi nepravidelném stravovacím režimu vás bude častěji honit mlsná, takže budete mít chuť přesně na to, co vaší pokožce zrovna dvakrát nesvědčí – sladké, tučné, fast food a prázdné kalorie.
  • Vyhýbejte se potravinám, které nadýmají, zbytečně budete zatěžovat kůži víc, než je nutné. Jezte dostatek vlákniny, napomáhá přirozenému procesu trávení.
  • Pijte vodu nebo prospěšné nápoje, mezi něž se řadí třeba zelený čaj. Vaše pokožka potřebuje hydrataci zvenčí i zevnitř, aby se vypnula a vrátila zpátky do formy.

2- Přírodní péče

Matka příroda vám v úsilí napnout kůži na břiše může také pomoct. Dává nám totiž k dispozici přírodní účinné látky, které po nanesení na bříško podporují zpevnění pokožky a její hydrataci.

Mezi tyto látky patří:

  • esenciální oleje: některé esenciální oleje jsou v boji proti ochablé pokožce obzvlášť účinné. Vyrobte si vlastní tělovou péči s rostlinným olejem v základu, k němuž přidáte esenciální olej ze skalní růže,  myrty zelené, rozmarýnu nebo růžového dřeva. Pokud kojíte, esenciálním olejům se spíše vyhýbejte, mohly by mít vedlejší účinky.
  • přírodní rostlinné oleje: podobně jako oleje esenciální, i rostlinné oleje mohou velmi efektivně vypínat pokožku břicha. Vybírejte si zejména arganový olej, který působí proti stárnutí, olej z pupalky dvouleté, jež pomáhá regenerovat, a nebo olej z brutnáku lékařského, který pokožku zpevňuje.
  • gel z aloe vera: aloe obsahuje více než 80 živin, má výjimečné hydratační schopnosti a podílí se na obnově fibroblastů, buněk, které mají na starosti také tvorbu kolagenu.
  • marocký jíl: tento přírodní minerální jíl stimuluje mikrocirkulaci a zlepšuje elasticitu pokožky. Smícháním s květovou vodou vznikne hmota kašovité konzistence, kterou můžete nanést jako obklad přímo na břicho, kde pomůže zpevnit pokožku.

Jaké přípravky Cellublue pomáhají vypnout kůži na břiše?

V rámci svého nového stravovacího a pohybového režimu byste neměli zapomínat ani na kosmetické přípravky, které vaše úsilí vypnout pokožku bříška vhodně podpoří. Některé výrobky Cellublue jsou přímo zaměřeny na ochablou kůži v oblasti břicha. Není nic snazšího než je přibrat jako pomocníky, aby mohla vaše pokožka opět zazářit a získat zpět svou pevnost.

  • Začínejte den nanesením chladivého zeštíhlujícího kryo gelu určeného speciálně pro bříško. Chladivý efekt mentolu napne pokožku, zatímco arktické řasy umožní lepší odbourávání tuků. Když každé ráno přidáte i tonizující masáž drobnými krouživými pohyby, vaše pokožka si nemůže přát lepší start do nového dne.

  • Pokud máte čas, začněte se cvičením na míru břišním svalům. Sport má vliv na pevnost a pružnost pokožky. Objevte nás obsáhlý motivační koučinkový program zaměřený speciálně na břicho. Cviky zvládnete levou zadní i doma!

  • Náš vibrační přístroj na hubnutí je vybaven třemi masážními hlavicemi, které stimulují kůži do hloubky a pomáhají tak vymodelovat půvabné křivky, odbourávat tukové buňky a tonizovat pokožku. Masáž podporuje mikrocirkulaci, čímž dochází k lepšímu okysličení pokožky. Přístroj masíruje jemným chvěním, díky němuž elastická vlákna pokožky získávají větší pevnost. Každodenní masáž vám pomůže ke štíhlejší postavě, ubere centimetry a viditelně zpevní pokožku břicha.

  • Svou kosmetickou rutinu zakončete večerní péčí, například noční zeštíhlující péčí na břicho. Je obohacena o regenerační slunečnicový olej, uvolňující výtažek posvátného lotosu, který zároveň působí proti překrvení, a ananas, perfektní spalovač tuků. Díky těmto účinným látkám působí péče celou noc. Po třech týdnech zaznamenáte výrazně štíhlejší pas i pevnější a vyživenou pokožku.

Partager l'article :

VOUS AIMEREZ AUSSI...

Zanechat komentář