Úvod Strie Strie: co je způsobuje a jak je možné se jich zbavit?

Strie: co je způsobuje a jak je možné se jich zbavit?

par
les vergetures rouges

Strie jsou nevzhledné skvrny, které se často objevují na kůži během výrazné změny hmotnosti nebo po nadměrném hormonálním tlaku. U žen je výskyt strií nejčastěji spojován s těhotenstvím.

Pokud jsou tyto nevzhledné  jizvy ošetřeny dostatečně včas, mohou být redukovány, zastaveny nebo zcela odstraněny díky několika zaručeným typům.

Jak se tvoří strie?

Elasticita pokožky hraje zásadní roli v její harmonii a pružnosti. Když buněčná vlákna na základně této elasticity podstoupí distenze za hranici jejich roztažení, náhle se zlomí.

Toto prudké trhání vytváří kolaps tkáně mezi epidermis a hypodermis kůže. V důsledku vzniklého zánětu se na kůži objevují praskliny v podobě  jizev červené barvy: v tomto případě se jedná o červené strie.(1)

Červený odstín odpovídá stádiu vzniku strií. Pokud jsou zanedbávány a ponechány bez léčby, jejich červená barva bude mít tendenci nafialovět a časem zbělá.

I když se je díky nevzhlednosti často snažíte schovat, je důležité vědět, že se jich nemusíte obávat, nejsou nijak zdraví nebezpečné. Striemi trpí mnoho žen a v menším měřítku i muži.

Příčiny vzniku strií

Jak bylo zmíněno výše, červené strie se tvoří v důsledku přerušení elastických vláken kůže. Velmi často toto trhání vláken způsobuje výrazná akumulace hormonu kortizolu nebo kortikosteroidů.

Z dobrého důvodu se  strie obecně objevují u žen během těhotenství nebo v pubertě, což představuje období velkých hormonálních změn.

Přesněji řečeno, kolem druhého trimestru těhotenství se množství kortizolu v těle zvýší a ovlivní elasticitu a vláčnost pokožky. Strie se proto mohou objevit a budou výraznější, když je pokožka křehká a citlivá.

Růst a změny hmotnosti jsou také důvodem, kdy se červené strie mohou objevit.

Které části těla jsou nejvíce postiženy?

Oblasti těla nejvíce zasaženy tvorbou strií jsou zvláště ty, které jsou vystaveny silnému natahování kůže:

  • Hýždě
  • Stehna
  • Boky
  • Oblast pod koleny
  • Břicho
  • Prsa

Jakmile se na jedné nebo více částech těchto oblastí objeví červené strie, je třeba rychle aplikovat léčbu, než se změní v bílé strie, které je mnohem obtížnější odstranit.

Pamatujte, že červené strie se přezdívají jako „nezralé“, protože jsou v počáteční fázi svého vývoje. Proto je tu možnost rychlého ošetření za účelem snížení jejich viditelnosti nebo dokonce úplného odstranění.

ou se localise les vergetures rouges

Nejúčinnější léčba strií

Zmírnit výskyt strií, zpomalit rozvoj strií, předcházet novým nebo dokonce eliminovat jejich přítomnost, to jsou hlavní cíle účinné péče.(2) Řešení mohou být různá, od aplikace krémů a olejů až po lékařské zásahy.

Pro volbu vhodného řešení je třeba vzít v úvahu citlivost pokožky. Musíte být velmi opatrní na látky, které používáte. Doporučujeme, abyste upřednostňovali ošetření založené na přírodních ingrediencích a vyhýbali se složkám, které jsou příliš chemické.

Krémy na strie

Kritériem výběru je složení daného produktu a také druh pokožky (suchá, mastná nebo normální). Účinnost krémů na odstranění strií je dána jejich různými aktivními složkami, které podporují pružnost pokožky a pomáhají jí tak k větší odolnosti.

Kromě příjemné textury, která rychle proniká, jsou vysoce hydratační a obsahují protizánětlivé a regenerační složky. Pro hloubkovou hydrataci, je aplikujte přímo na postižená místa rovnoměrným a  intenzivním pohybem.

Oleje proti striím

Stejně důvěryhodné jako krémy, jsou oleje, které jsou též velice oblíbené mezi uživateli. Jsou přirozeně mastnější než krémy, neobsahují vodu a rychleji pronikají do pokožky. Vyberte si přírodní oleje rostlinného původu. Působí tak, že zlepšují tón a elasticitu pokožky.

Stejně jako krémy se nanášejí jemnou masáží na postižená místa. Na druhou stranu se vyhněte minerálním olejům a esenciálním olejům, které nejsou vhodné pro ošetření  strií.

Cellublue Olej proti výskytu strií obsahuje 6 rostlinných olejů uznávaných pro svou účinnost při prevenci a redukci strií. Olej rychle proniká a působí na ošetřovanou oblast. Kůže je hladší a jizvy jsou viditelně redukovány.

Lékařské ošetření

Strie mohou být velmi omezujícími a pro někoho také zdrojem každodenního nepohodlí. Nejlepší alternativou po neúspěšném používání olejů a krémů proti striím je kosmetická chirurgie.

Výhodou této možnosti je, že dokáže zcela odstranit strie, což je u krémů a olejů téměř nemožné. Na druhou stranu tato ošetření vyžadují velké investice a jako každá zpevňující operace pravděpodobně zanechají jizvy.

Zde jsou některé příklady těchto ošetření obvykle popisovaných jako abrazivní:

Laser

Laserová léčba je široce používána v oblasti dermatologie. Během sezení vám kosmetička nebo dermatolog odstraní strie pomocí pulzního světla. (3) Tento paprsek emitovaný laserem absorbuje načervenalé pigmenty cév, dokud neprasknou. Nastává zřetelný pocit pálení.

Zde je třeba poznamenat, že toto ošetření je kontraindikováno na určitých částech těla, jako jsou prsa, vnitřní strana stehen nebo podbřišek, na černé a tmavé pokožce a v případě těhotenství.

• Peeling

Tato metoda spočívá v povrchovém vypalování pruhů kůže kyselinou glykolovou, aby se smazaly stopy strií. Kůže se poté regeneruje, ale konečný výsledek bude viditelný až po několika měsících. Tato metoda je poměrně účinná.

• Chirurgický zákrok

Tato léčba střídá lokalizované injekce a odstranění kožní tkáně. Lidé, kteří podstoupí tento zákrok, většinou trpí opravdu výraznými červenými striemi. Tento typ chirurgického zákroku je v některých případech plně hrazen ze zdravotního pojištění.

Každodenní prevence

Zdraví vaší pokožky a vašeho těla obecně závisí především na vyvážené stravě a zdravém životním stylu. Čím zdravěji jíte, tím příznivější účinky to má na vláčnost a pružnost vaší pokožky.

Jinými slovy, prevence proti striím se rovná co největší redukci nadměrného množství (nápoje, tabák atd.) a odstranění tučných, sladkých a slaných jídel z vašeho jídelníčku.

Hydratujte svou pokožku každý den změkčujícími krémy nebo oleji, pijte hodně vody a provádějte pravidelnou fyzickou aktivitu pro zlepšení tonusu vašich svalů.

Po měsíci používání našich  produktů budete moci vidět skutečný rozdíl ve vzhledu vašich strií.

Sources et références

(1) : Are Pregnancy Stretch Marks Different 
(2) : Traitement pour effacer les vergetures
(3) : Les études scientifiques sur la photothérapie LED

Partager l'article :

VOUS AIMEREZ AUSSI...

Zanechat komentář