Jak odstranit celulitidu nad koleny?

par
cellulite sulle ginocchia

Když mluvíme o celulitidě, většinou máme na mysli celulitidu na hýždích, stehnech, na břiše… Pomerančová kůže se však objevuje i na dalších částech těla, jako jsou například kolena. Celulitida na kolenou postihuje hlavně ženy. Může být vodnatého, tukového nebo fibrózního původu. Abyste se jí zbavili, musíte nejprve určit typ vaší celulitidy, abyste ji odstranili vhodnou metodou.

Jak se tvoří celulitida na kolenou?

Celulitida je výsledkem nahromadění tukových buněk nebo adipocytů, které se nacházejí v podkoží (povrchové vrstvě kůže). Když se adipocyty množí a nabírají objem, deformují povrch kůže, který tak získává hrbolatý vzhled.

Mnoho žen se trápí  koleny s celulitidou, které považují za nevzhledné. Celulitida na kolenou je spojena zejména se zadržováním vody a hromaděním tuků.

Tento přebytek tukových buněk vede ke špatnému krevnímu a lymfatickému oběhu. Voda a toxiny nejsou dobře vylučovány z těla. Tuková tkáň bobtná a vytváří celulitidu nad koleny.

Proč vzniká celulitida zrovna na kolenou?

Celulitida na kolenou vzniká hlavně u žen, protože k tomu mají sklony. Na rozdíl od mužů, u kterých vzniká celulitida hlavně na horních končetinách, ženy trpí více celulitidou na dolních končetinách. 

Má to co dělat s tvarem ženského těla. Ženy mají obvykle hruškovitou postavu. Přibývají na váze zdola nahoru, protože mají tendenci ukládat tuk ve spodní části těla.

Vzhledem k tomu, že koleno je kloubem, na kterém spočívá celá tělesná váha, podléhá „přelévajícímu“ efektu důlků. Kolenní kloub je tvořen chrupavkou obklopenou tukovými buňkami pro usnadnění pohybu. To vysvětluje, proč mají některé ženy celulitidu nad koleny.

Výsledkem je pocit těžkých a oteklých nohou. Proto je celulitida na kolenou obvykle doprovázena celulitidou na stehnech a oteklými kotníky.

enlever la cellulite sur les genoux

Jaké typy celulitidy se můžou objevit na kolenou?

Na vašem těle se mohou objevit tři základní typy celulitidy:

  • Vodnatá celulitida: když vaše celulitida vzniká zadržováním vody, jde o vodnatou celulitidu. Tato celulitida má za následek špatný krevní oběh a vyskytuje se nejčastěji u štíhlých lidí.
  • Tuková celulitida: pokud máte problémy s nadváhou, je pravděpodobné, že máte celulitidu tukovou. Její původ může být genetický, ale samozřejmě může vznikat i špatným stravováním.
  • Fibrózní celulitida: máte celulitidu na kolenou již delší dobu? Máte pravděpodobně fibrózní celulitidu. Tento typ celulitidy je na dotek bolestivý a je obtížnější se ji zbavit. Není to však nemožné.

Možné příčiny vzniku celulitidy na kolenou

Hormony

Ženské tělo je v průběhu života vystaveno několika obdobím hormonální nerovnováhy: puberta, těhotenství, menopauza. Přitom se střídá ukládání a odbourávání tuků, což v konečném důsledku přispívá přibývání na váze a vzniku celulitidy na různých částech těla, včetně kolen.

Životní styl

Životní styl je hlavní příčinou vzniku celulitidy na kolenou. Strava a pohyb jsou dva faktory, které ovlivňují metabolismus. Je proto důležité vyvarovat se potravinám, které jsou příliš mastné, příliš sladké nebo slané, protože způsobují nahromadění tukových buněk a zadržování vody. Celulitida má také tendenci se vytvářet při nedostatku fyzické aktivity, sedavého stylu života, dlouhodobé sezení nebo stání a při stresu. Jsou tedy povolání, při jejichž vykonávání je pravděpodobnější, že se vám objeví celulitida na kolenou.

Špatný krevní oběh

Problémy s krevním a lymfatickým oběhem, které souvisí se zadržování vody, jsou spojeny s tvorbou celulitidy v oblasti kolen. Tento jev, díky kterému vzniká nahromadění toxinů, je přímo spojen se vznikem důlků. Pokud se mu chcete vyhnout, více se hýbejte a dostatečně se hydratujte.

Dědičnost

U některých žen souvisí tvorba celulitidy na kolenou s genetikou. Umístění tukových buněk a jejich množství někdy podědíme po našich předcích. Stejně tak i schopnost se jich rychle zbavit může být dědičná. Pozor, to že se celulitidy na kolenou zbavíte však neznamená, že se nevrátí.

Jak se zbavit celulitidy na kolenou

ventouse anti-cellulite sur les genoux

Masáže proti celulitidě

Anticelulitidové masáže jsou skvělé na zabránění ukládání tuků. Stimulují krev a lymfatický oběh. Jakmile si určíte typ celulitidy, která vás trápí, můžete si zvolit vhodnou masáž.

Technika masáže kolen hnětením a třením a lymfatická drenáž jsou dvě nejúčinnější metody proti celulitidě. Provádění masáže hnětením-třením není zrovna snadné. Proto je doporučeno používat vakuovou baňku na celulitidu. Masáž je pak mnohem jednodušší, přesnější a především efektivnější. Chcete-li dosáhnout co nejlepších výsledků, použijte před masáží masážní olej, aby vám vakuová baňka lépe klouzala po částech těla, kde máte celulitidu.

Osvojte si dobré stravovací návyky

Nejlepším způsobem, jak se zabit celulitidy na kolenou, je začít se zdravou a vyváženou stravou. Omezte potraviny s vysokým obsahem soli, které podporují zadržování vody. Vyhýbejte se červenému masu, uzeninám, pivu nebo příliš mastným a příliš sladkým jídlům. Místo toho do jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na vlákninu, železo, antioxidanty a draslík, které umožňují odbourání tuků.

Pravidelně se hýbejte

Již nyní můžete změnit některé návyky, abyste začali s pravidelným pohybem: choďte pěšky místo sezení v metru nebo autobuse a schody šlapejte po svých, místo výtahu.

Chcete-li se zbavit celulitidy na kolenou, vyberte si sporty, které zapojují nohy, lýtka, kolena a stehna. Jezděte na kole, plavejte nebo provádějte kondiční cvičení (výpady, dřepy, mrtvé tahy atd.). Tyto pohyby posilují celé svalstvo, vytvářejí vnitřní drenáž a pomáhají odstraňovat celulitidu.

Lékařské ošetření k odstranění celulitidy na kolenou

Existují ošetření estetické medicíny, která dnes umožňují úspěšně bojovat proti celulitidě na kolenou:

Laser

Laser je obzvláště rozšířený způsob na odstranění celulitidy na kolenou. Jeho infračervené teplo zahřívá tuk a roztavuje ho. Toto ošetření zacílené na vrstvy důlků odstraní celulitidu z kolen zahřátím tuku. Výsledky jsou viditelné minimálně po dvou měsících.

Mezoterapie

Jedná se o běžný lékařský zákrok ve sportovní medicíně a praktikuje se prostřednictvím mikrojehliček, díky kterým se do pokožky vstřikují účinné látky. Mezoterapie je spíše zaměřena na krevní a lymfatický oběh než na tuky. Cílem však je tuky odbourat. Pokud se chcete dozvědět více o mezoterapii, a jak díky ní odstranit celulitidu, přečtěte si náš článek věnovaný tomuto tématu.

Liposukce

Liposukci provádí estetický chirurg, který na kůži provede jemné nářezy a pod ni zavede malou kanylu. Ta potom nasaje přebytečný tuk ukrytý v záhybech kůže. 

Kryolipolýza

Toto je relativně nová metoda boje proti celulitidě na kolenou díky chladu. Zaměřuje se na důlky a rozbíjí je malými krystalizačními sondami. Kryolipolýza je velmi účinná při odstraňování pomerančové kůže na kolenech. Výsledky jsou viditelný již po jednom sezení, ale jde o bolestivou a nákladnou metodu.

Partager l'article :

Zanechat komentář