Úvod Strie Strie: Jak snížit jejich viditelnost?

Strie: Jak snížit jejich viditelnost?

par
fioletowe rozstępy

Všimli jste si strií na kůži? Fialové rýhy na stehnech, břiše, hýždích? Nepanikařte – zhluboka se nadechněte. Strie neznamenají konec světa, je možné se jich kvalitní péčí zbavit! Vše Vám vysvětlíme.

Příčiny vzniku fialových strií

Proč se na kůži objevují fialové strie?

Strie jsou mikrotrhlinky v elastických vláknech spodních vrstev kůže. Praskání vzniká  intenzivním natahováním kůže, která se vlivem napětí „trhá“.

V dermis (střední vrstvě kůže) jsou kolagenová a elastinová vlákna, díky nimž je kůže pevná a pružná. Pokud jsou náhle vystaveny velkému napětí, prasknou. Tento efekt je bohužel viditelný pouhým okem – v tomto případě se jedná o strie.

Důvody jejich vzniku jsou různé:

1- Dospívání (puberta)

Zde se jedná o růstové strie charakteristické pro dospívání. Jsou způsobeny desynchronizací mezi růstem kostí a růstem kůže. Pokud jsou růstové skoky rychlé a intenzivní, praskliny na kůži na sebe nenechají dlouho čekat. Nejčastěji se vyskytují na stehnech, nohách, bederní oblasti a hrudníku.

2- Těhotenství

Těhotenství je pravděpodobně jednou z nejčastějších příčin pro vznik fialových strií. Během těhotenství břicho velmi rychlým tempem roste do neobvyklých rozměrů. Dermis, vystavená rostoucímu a rychlému napínání kůže, není dostatečně flexibilní, aby se s tím tak rychle vypořádala. Pod vlivem natahování elastická vlákna povolují, lámou se a vznikají strie. Někdy si těhotné ženy také všimnou výskytu strií na bocích a hrudníku (ty jsou způsobeny váhovým přírůstkem spojeným s těhotenstvím).

3- Kolísání hmotnosti

Rychlé hubnutí a přibývání na váze, stejně jako radikální diety, jsou faktory, které přispívají ke vzniku strií. Kůže, orgán obdařený neuvěřitelnou elasticitou, je však v tomto ohledu křehká. V důsledku rychlého nárůstu tělesné hmotnosti nestíhá držet krok s tvorbou kolagenu, který přispívá ke vzniku strií.

4- Výrazný nárůst svalové hmoty

Strie se mohou objevit i na kůži sportovců. Zvýšení hmotnosti nebo nárůst svalové hmoty způsobuje podobnou zátěž na dermis. Stává se, že lidé, kteří se intenzivně věnují sportu (zejména kulturistika, vzpírání, sporty kde se často mění tělesná hmotnost…) mají většinu praskliny na ramenou, pažích, hrudníku či lýtkách.

5- Stres

Jak může stres způsobit strie?
Dlouhotrvající stres nebo dlouhodobý stav úzkosti naše tělo rozruší. Nadledvinky produkují velké množství kortizolu, hormonu produkovaného ve stresových situacích.
Vysoká hladina kortizolu v krvi má škodlivé účinky na kůži a kapiláry. V důsledku dlouhodobého působení na tělo může způsobit vznik fialových strií.

6- Farmakologická léčba

Hormonální léky a terapie (antikoncepční pilulky, substituční terapie) mohou mít vliv na míru ovlivnění hladiny a rovnováhy hormonů. Jak již víme – nerovnováha v těle není nikdy tím správným jevem, zvláště v případě hormonů může ovlivnit vzhled naší pokožky a vznik strií.

7- Nemoci

Některá onemocnění, zejména Cushingův syndrom nebo chronický hyperkortizolismus (chronické onemocnění nadledvin), mohou způsobit strie. V těchto případech tělo produkuje více kortizolu, než potřebuje. Následkem tohoto onemocnění může být mimo jiné vznik vertikálních, širokých a fialových strií, zejména na břiše.

creme eliminer vergetures violettes

Proč jsou strie fialové?

Když se objeví, mají často charakteristickou barvu. Jsou zbarveny do růžova, červena nebo fialova. Barva strií naznačuje, že se na kůži objevily nedávno. Je to také známka podkožního zánětu! Dermis byla nedávno poškozena, takže kožní léze jsou jasně viditelné. Fialová barva strií je v podstatě reakcí těla na léze. Imunitní buňky pokožky „pracují“ na uzdravení a následné obnově elastické sítě.

Co dělat pro snížení viditelnosti fialových strií?

Nejlepší je jednat okamžitě, když jsou strie stále fialové (ano, to znamená, že je lze zachránit!). Právě tato barva nám dává znamení, že je nejvyšší čas o kůži správně pečovat. Tento typ zánětu je dobrým znamením – kůže je v procesu hojení vnímavější k péči. Fialové strie, které jsou ošetřeny ihned po jejich vzniku, jsou náchylnější k vyblednutí než zralé bílé strie.

Pravidlo č. 1 – Pečujte o pokožku zevnitř

Zdravá pokožka je pokožka, o kterou je pečováno zevnitř. Když se objeví první strie, je nezbytné udržovat přiměřenou úroveň hydratace. V dermis nesmí chybět voda, která je nezbytná pro proces hojení. Důležitou roli hraje i to, co jíme. Jídlo musí pokožce poskytnout základní živiny, aby se mohla rychle uzdravit a obnovit. Pokud chceme bojovat proti striím, nesmíme zapomenout upřednostňovat potraviny bohaté na:

  • Vitamín C: najdeme ho v čerstvé zelenině a ovoci – rybíz, kiwi, citrusy, paprika, petržel.
  • Vitamin A: játra a mléčné výrobky.
  • Vitamín B5: pšeničné klíčky, ořechy.
  • Vitamin E: rostlinné oleje, ořechy a sušené ovoce, mořské plody.
  • Měď: játra, kakao, korýši.
  • Křemík: přeslička, kopřiva, gaučová tráva.
  • Zinek: maso, celozrnné obiloviny a ořechy.

Doporučení č. 2: Léčba strií

  • Lékařské ošetření strií

V nabídce kosmetických salonů najdeme mnoho ošetření ke snížení viditelnosti strií. Některé jsou účinnější, jiné méně, často velmi drahé a většinou vyžadují konzultaci s lékařem.

Existují mechanická ošetření – peeling, dermabraze, které jsou určeny k exfoliaci svrchních vrstev pokožky, což stimuluje epidermis k regeneraci; laser, pulzní světlo, led fotostimulace a radiofrekvence – ošetření zaměřená na stimulaci tvorby kolagenu; injekce.

  • Lokální léčba strií

Kosmetický průmysl se začal přiklánět k aktivním složkám obsaženým v rostlinách, díky nimž produkty pokožku se striemi hloubkově vyživují a regenerují. Některé rostlinné oleje, rostlinná másla a esenciální oleje jsou šampióny v obnově dermis díky jejich bohatství na vitamíny a antioxidanty (flavonoidy a třísloviny). Naše sada pro strie využívá výhod přírody a je inspirována nejlepšími lékařskými technikami, které vám pomohou zlepšit vzhled vaší pokožky a zbavit se fialových strií.

  • Suchý masážní kartáč exfoliuje pokožku, čistí ji a umožňuje pronikání živin. Masáž stimuluje lymfatický systém, díky kterému se tělo čistí od toxinů.
  • Olej na strie – směs 6 výživných a hojivých olejů, předchází a hojí již existující strie. Při každodenním používání zaručuje odstranění fialových strií. 95 % žen, které jej používaly, zaznamenalo snížení výskytu strií.
  • Regenerační krém na strie a jeho sametová textura (kakaové máslo a makadamiový olej) posilují pružnost pokožky a pomáhají snižovat viditelnost fialových strií. Po 14 dnech pravidelného používání krému uživatelé zaznamenali snížení výskytu strií a zlepšení elasticity pokožky.
 
 
Terezy názor na naši sadu:
 
Hodnocení⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 5/5
Již po dvou dnech byly účinky viditelné. Zatím jsem vyzkoušela pouze olej, ale jsem nadšená. Měla jsem červené strie, nyní již nejsou prakticky vidět, opravdu mě výsledky potěšily.

Tato sada je určena i pro těhotné a kojící ženy, je to způsob, jak účinně předcházet nebo léčit zánětlivé fialové strie.

Partager l'article :

VOUS AIMEREZ AUSSI...

Zanechat komentář