Úvod Non classé Strie na stehnech: co je způsobuje a jak na ně

Strie na stehnech: co je způsobuje a jak na ně

par
Pourquoi a-t-on des vergetures sur les cuisses ?

Vznik strií trápí mnoho žen.  Téměř 80 % ženské populace se s nimi setká na vlastní kůži. Ještě znepokojivější může být, když na ně narazíte na vybraných částech těla, jako jsou třeba stehna.

Spoustu lidí si proto klade otázku, kde se strie vlastně vzaly. Pokud i vy hledáte odpověď , pojďme se na to podívat společně.

Strie mohou vzniknout z mnoha důvodů. Obecně se dá říct, že jsou následkem narušení dvou typů  vláken v pokožce. Tato pojivová vlákna se nazývají kolagen a elastin.
 
Vlákna mohou prasknout, když se kůže příliš prudce napne do té míry, že takový nápor elasticita kůže nezvládne. Přesto si můžeme uvést i několik dalších příčin strií na stehnech.
 

Rychlé dospívání

Podle některých studií se strie během puberty mohou objevit až u 25 % dívek a 10 % chlapců.

Strie jsou v tomto případě důsledkem toho, že tělo v krátkém čase hodně vyrostlo. Růstové hormony během dospívání jedou na plné obrátky a jejich hladiny bývají velmi vysoké. Tím pádem se rychle vyvíjí i organismus. Jak tělo fyzicky roste, napíná se kůže a tím může dojít k popraskání vláken.

Nadváha

Jedna z nejčastějších příčin strií. S kilogramy navíc se v těle začíná hromadit velké množství tuku. Ten se ukládá pod kůží, která se napíná tím víc, čím víc tuku je pod ní uloženo.

S větším napětím kůže opět stoupá nebezpečí narušení kolagenových a elastinových vláken.

Těhotenství

Strie se často objevují ke konci těhotenství, kdy se s nimi setká 50 až 70 % žen. Jakmile otěhotníte, váš metabolismus se úplně změní. Sníte větší množstí jídla než kdy dříve a vaše tělesná hmotnost stoupá

Za takových podmínek je pro váš organismus těžké se se všemi nastálými změnami vyrovnat. I vaše pokožka prochází velkou zátěží, protože se výrazně napíná, čímž opět může dojít k výraznému poškození vláken.

Léčba pomocí kortizonu

Strie se mohou objevit také v případě, že delší dobu procházíte léčbou, při níž se používá hormon kortizon. Může se to týkat jak přípravků s vnějším užitím, například opakované používání kortizonových mastí, tak perorálního užívání kortikoidů.

Tyto hormony můžou vést k větší křehkosti kůže, která se projevuje mimo jiné striemi.

Navzdory tomu, že příčiny strií jsou povětšinou přirozené, dá se jejich vzniku na stehnech i jakékoliv jiné partii vašeho těla předejít. Doporučuje se hlídat si váhu a vyhnout se tak dlouhodobému mechanickému roztahování, které kůži zatěžuje.

K dosažení a udržení optimální váhy vám pomůže vhodný jídelníček. Vyhýbejte se potravinám s vysokým obsahem tuku.

To ovšem neznamená, že se některých potravin musíte vzdát úplně. Vaše tělo potřebuje sacharidy, tuky i bílkoviny. Těhotné ženy se mohou pokusit omezit váhový přírůstek na 9 až 12 kilogramů.

Kromě vhodného jídelníčku se neobejdete také bez pravidelné dávky hydratace. Na dostatečný pitný režim dbejte zejména během rizikového období, jako je puberta nebo těhotenství.

Účinným podpůrným řešením může být také používání hydratačních krémů. Používejte je zejména na namáhaná místa, kde se kůže může napínat, například stehna, prsa nebo boky.

Tato drobná opatření se již doporučují, ale samozřejmě pořád platí, že je třeba je provádět s mírou.

Dá se zbavit strií na stehnech a jak na to?

astuces vergetures cuisses

Existuje řada účinných metod, jak strie zmírnit. Bohužel ale není možné je vyzmizíkovat a zbavit se jich úplně. Jsou to v podstatě jizvy, které se vám objeví na kůži. Ačkoliv můžete dosáhnout toho, že budou méně viditelné, úplně se jich nezbavíte.

Ke zmírnění strií můžete používat speciální krémy proti striím, ačkoliv studie jejich efekt zatím neprokázaly.

Dermatologové obvykle doporučují tělovou péči s obsahem tretinoinu neboli retinu-A.  Jedná se o látku odvozenou z vitaminu A, která napomáhá regeneraci různých vrstev kůže.

Nedávná vědecká studie se zaměřila na 22 osob se striemi staršího data i novějšími. Její závěry ukázaly, že každodenní užívání tretinoinu vedlo již po dvou měsících k výraznému zlepšení. Za šest měsíců se 80 % zkoumaných pacientů dočkalo značného zlepšení.

Obdobná studie proběhla v roce 1988 na desítce pacientů. Ukázala, že příznivých výsledků lze dosáhnout také kombinovaným působením některých kyselin (glykolové a L-askorbové) a tretoinu.

Připomeňme si také další kroky, které můžeme při zmírňování projevu strií podniknout.

Řadí se mezi ně například tyto:

Peeling

Při této odborné proceduře dermatolog aplikuje na kůži určité kyselé a abrazivní látky. To zlepšuje pružnost pokožky pomocí vyhlazování. Díky tomu budou strie méně viditelné.

Plazma

Toto ošetření spočívá v odebrání krve, respektive krevní plazmy pacienta. Získané množství se odstředí, čímž získáme vzorek s vysokou koncentrací krevních destiček. Ten se následně injekčně vstříkne pod strie. Tento proces nastartuje regenerační schopnost elastinových a kolagenových vláken vaší pokožky.

Tato metoda se v boji proti striím jeví jako jedna z nejúčinnějším.

Mikrojehličky

Jak už nátec napovídá, jedná se o metodu založenou na použití jehel. Dermatolog ošetřuje kůži se striemi válečkem s mikrojehličkami, čímž se zrychlí regenerační proces různých vrstev pokožky.

Laser

Použití laseru představuje jedno z nejlepších řešení, zmírnit projevy strií. Působením laseru se aktivují fibroblasty, buňky, které produkují mezibuněčnou hmotu.  Fibroblasty tvoří základní buňky vazivové tkáně a v těle a udržují dostatečnou pružnost škáry.

S laserem pracuje i metoda nazvaná frakční resurfacing.  Během ní dochází k mikroperforacím epidermu, nejsvrchnější vrstvy pokožky. Díky tomu je možné nahradit poškozené nebo stárnoucí buňky

Tím se ve vaší pokožce znovu obnoví produkce kolagenu a strie tak budou opět méně viditelné.

Estetická chirurgie

Jedná se o velmi funkční řešení, zejména pokud se jedná o strie viditelné v oblasti břicha. Tato procedura se používá především k vypnutí kůže v dané oblasti. 

Nutrikosmetika

Pokud se rozhodnete pro tyto produkty, zkontrolujte si, že obsahují kolagen. Tato látka působí jako lepidlo na kožní tkáň a zabraňuje její deformaci. Postará se tak o hydrataci, regeneraci, pružnost a soudržnost kožní tkáně.

Aby byla nutrikosmetika účinná, musí ovšem obsahovat i jiné látky.  Ve složení by proto neměl chybět třeba vitamin C nebo aminokyseliny.

Kúra proti striím Cellublue

Tento balíček profesionálních produktů Cellublue vám zajistí maximální účinnost. Pomocí optimalizovaného programu budete předcházet striím a své pokožce dopřejete ideální výživu.

Podívejte se na videu, jak vypadá náš program proti striím

Partager l'article :

VOUS AIMEREZ AUSSI...

Zanechat komentář